27.01.2013 г.

Виното- дегустация и съчетания



За дегустацията на вино не се изискват изключителни умения. Правилата са еднакви както за белите, така и за червените вина. След като се отвори бутилката, тапата и в повечето случаи се поставя на масата. Това се прави, за да се убедят гостите, че виното е съхранявано правилно. Някои проверяват миризмата и, но това всъщност не е необходимо. В случай, че има проблем, то със сигурност сервитьорът ще забележи и , ако е необходимо, сам ще смени бутилката.
След като ви сипят виното в чашата, трябва да направите четири неща. Първо, погледнете цвета му. Той трябва да е искрящ и прозрачен. Това се прави, като наклоните чашата срещу светлината или на фона на бяла покривка. След това леко завъртете виното в чашата и го помиришете- смята се, че досегът му с кислород помага за цялостното разгръщане на букета аромати в него. Целта е да сте сигурни, че няма мирис на плесен или на друго, което говори за не добро качество. Накрая отпийте. Някои хора го задържат в устата си, но това не е препоръчително. Достатъчно е да отпиете една глътка. Тогава може да помолите да се сервира на гостите. Не очаквайте да ви предложат да дегустирате шампанско.
Когато пиете бели вина, чашата се държи за столчето. Така виното няма да се стопли от телесната температурата на ръката. Чашите за червено вино могат да се държат както за столчето, така и за широката им част.
Ако ви се наложи вие лично да наливате вино, знайте, че при белите вина чашата трябва да остане две трети празна, а при червените се пълни до половината.
А ето и няколко съвета с какво да съчетаете различните вина:
Основният принцип за съчетаване на вино и различни ястия се състои в това да се съчетава силата на виното с богатството на ястието, а ароматът му – с деликатния вкус на яденето.
Ястието не трябва никога да е по-силно от виното като аромат и наситеност. Затова е важно да се знае, че никога не трябва да се поднася бяло или леко червено вино с дивеч, както и червено вино – със сосове на основата на олио или зехтин.
Хубавото дъхаво бордо не трябва да се сервира с бяло месо. Не може да се съчетават сладко вино със солено ястие. Киселото вино пък е трудно съчетаемо с тръпчиви ястия.
Много трудно се подбира вино към сладкиши и различни видове десерти. Не особено силно червено вино добре върви с патица, задушена и сервирана със зърна грозде. Сладкото вино не върви с пастички и кремове.
Най-доброто решение в такива случаи е да сервирате шампанско към десерта. Силното червено вино с тръпчив вкус може да се съчетае добре с шоколадови десерти.
Леките бели вина вървят добре с риба, а розовите – с бяло месо. Леките червени вина се съчетават добре с червено месо, а силните червени – с дивеч.
Съществува елементарно правило – колкото е по-скъпо виното, толкова по-семпло трябва да е ястието. А ето и няколко примера за наистина добри вкусови съчетания.
Твърдите сирена като едам се съчетават добре с червени вина, които съдържат много танин. Козите сирена са по-вкусни със сухи бели вина и с червени тръпчиви вина.
Вкусът на сиренето бри се съчетава добре с червени вина с изискан вкус. Суфле на базата на сирене е много вкусно, ако с него се поднесе бяло или розово вино.
Гъбите са прекрасни с бордо, а дивечът – с бургундско. Сухото бяло вино много добре се съчетава с риба, сервирана с тръпчив сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите вие?