21.01.2013 г.

Сингъл поколението

 Днес, повече от всякога, хората живеят сами. Tенденцията, която е на мода през последния половин век, ще продължава и за в бъдеще- в днешни дни самотата е въпрос на избор, а не израз на принуда или егоизъм.


Това не е пост за класическата любов- "...и заживели щастливо до края на дните си".

Право на лично пространство

Всички познаваме някого, който съзнателно или поради стечение на обстоятелствата е взел решението да живее сам. Днес самотните души не се нуждаят  железни нерви, за да понесат любопитните погледи на околните. Няма как някой да бъде наречен чудак, като се предполага, че всъщност в световен мащаб около 227 милиона души избират подобен начин на живот. Става въпрос за епохална промяна, която се е случила в страните, където в материален аспект има условия човек да си позволи това. Човешкият род вече 200 хиляди години се е сблъсквал с колективния начин на живот, а експериментът на соловия лайфстайл продължава вече половин век. При това за първи път самотата е въпрос на избор, а не по принуда. Животът по единици е потвърждение на правото за лично пространство, анонимността, анатомията и парадоксално- на възможността за впускане в различни отношения с други хора.

Активна самота

Съществува цяло движение, което величае и брани правата на сингълите да не бъдат маргинализирани от обществото. Въпреки че единиците предпочитат самотата, това не е монашески избор, а все по-популярна форма на живот в града. А също така се наблюдава, че градовете, където преобладава населението на сингълите, са по-живописни и имат п-динамична култура и живот.
Повечето от самотниците водят много активен и богат социален живот в сравнение със семейните двойки- сингълите често се хранят навън, ходят на фитнес, на курсове, посещават публични форуми и лекции и участват като доброволци в различни активности. Срещат се с различни хора, с различни интереси.

Социалните мрежи

Технологиите допринасят значително за съвременното обаяние на живота по единици. Трудно е да си го представим, но без различните устройства, които осигуряват непрекъснатата онлайн комуникация и социалните мрежи, чрез които се разпространява и поддържа обширна и разнообразна мрежа от контакти, избралите този начин на живот биха се чувствали като осъдени на самота.
Най-привилегированите хора на планетата са онези, който в днешно време имат възможност да живеят самостоятелно, които разполагат с пространство за собствените си занимания, а новите комуникационни системи дават възможност да обръщат внимание на околните когато и колкото искат.
Смятани някога за странници, днешните сингъли, противно на мнението за тях, по някакъв начин  обрисуват основните съвременни ценности като свобода, самоконтрол и реализация.

Самотата в напреднала възраст

Когато става въпрос за възрастни хора и новите комуникации до голяма степен им дават възможност да самуват по приемлив и приятен начин. Броят на самотните на възраст между 35 и 54 години е около 15 милиона души. много от тях живеят сами след развод или край на връзка, вместо да се върнат при семействата си или да делят жилище със съквартиранти, с обяснението, че "подобен живот не може да бъде по-лош от съжителството с неподходящия човек".

Според много показатели животът по единици ще бъде все по-обичайно явление в бъдеще, за всяка възраст и навсякъде, където хората могат да си позволят собствено пространство.

И накрая няколко факта:

  1. В Париж повече от половината жилища са обитавани от по един човек.
  2. Във Вашингтон и Манхатън всяко второ домакинство е едночленно.
  3. В Стокхолм 60% от обитателите на жилища са сингъл.
  4. Съвременните флагмани на самотния живот са Германия, Франция, Великобритания и Япония.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите вие?