22.01.2013 г.

Дълбинна психология на жената


Щастието, сигурността и истинската им личност са тяхното отечество...
Живеем във време, в което самоубийствената психология надделява над вътрешната сигурност, време, в което съкровената човешка същност е изместена от повърхностното и от показното.
Това обяснява огромното желание на съвременната жена да преоткрие сигурността.
Млади и стари, домакини и чиновнички, жените се стремят да разберат защо са мамени, откакто свят светува. Днес повече от всякога те си остават изиграни въпреки лъскавите подаръци, които получават.
Лъгани от всички, с втълпявано чувство за вина, те опасно се люшкат от едната крайност в другата. Какъв е изходът от това положение? 
Да превъзмогнат емоционалната си несигурност. Кой ще им помогне да го сторят?
Тези ли, които ще им обяснят защо и преди, и сега ги държат настрана, защо ги изоставят, потискат, подчиняват?
Мъжете ги мамят неволно, понеже самите те изпитват постоянна тревожност, изкупителната жертва на която пък са жените. От друга страна, често и самите жени се самоизмамват, ставайки неволно съучастнички на мъжкото безпокойство, при което силната им женска природа се изражда в жалък, безплоден чар.
Жените трябва да разберат, че не са чак толкова ощетени, колкото им се струва. Всъщност те не са никак ощетени. Трябва да осъзнаят, че изпитваната от тях тревожност до голяма степен е неоснователна.
И още нещо: понятието „жена" започва да се изпразва от съдържание.
Има ли изход от това безкрайно лутане? Не мога да отговоря. Колкото и да са оправдани бунтовете, на които сме свидетели, те са само видимата част от трудностите. Никога досега не сме стигали до корените на антагонизма между половете.
Ето защо си поставям задачата заедно с вас да изследвам същността на жената, тъй като нейната драма е в това, че преставайки да бъде жрица на живота, тя се превръща в негова жалка слугиня.

Кураж, осъдени! Свободата е само един неприятен момент, който трябва да се изживее.
Повечето жени знаят какво ще прочетат в следващите редове. Но не знаят, че го знаят.
Колко много са тези, които говорят за любовта с технически термини, а за техниката — с любовни слова!
Често ще сравняваме жената с мъжа. Не мислете, че имаме за цел да сътворим някакво негово копие, както често е ставало досега. Ще се постараем само да покажем каква може да бъде жената като противовес на това, което мъжът вече не е.
Мъжът е започнал все по-често да умува и все по-рядко да реагира.
Еднаква заплата, дотук добре! А еднакво уважение?
Робини от хареми и гинекеи, куртизанки и любовници, съпруги и майки, потискани и независими, работнички и президентки, и преди, и сега жените са скритата власт, която ръководи света. В сравнение с подмолната сила на женското съсловие, дори и разгневен, патриархатът не е нищо повече от една невинна шега.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите вие?