27.01.2013 г.

Етикет на масата


  1. Оставете чашата по време на официалните речи.
  2. Вдигайте чашата за чай или кафе заедно с чинийката.
  3. Изберете маса далеч от кухнята.
  4. На поканата за вечеря се посочва точен начален час.
  5. Откажете вечеря, ако не може да останете до края.
  6. Гостите на вечеря се подреждат по ранг.
  7. Редувайте гости и домакини на официална вечеря.
  8. На фирмени партита съпругата на директора е втори домакин.
  9. Сложете левичаря в края на масата.
  10. Преводачът стои от лявата страна на домакина.
  11. Ориентирайте гостите в лимита на вашето гостоприемство.
  12. Не слагайте дамската чанта върху масата.
  13. Не отпивайте от чашата с пълна уста.
  14. Не отпивайте при тост във ваша чест.
  15. Виното се избира според храната.
  16. Виното се дегустира на четири стъпки / тук може да прочетете как точно /.
  17. Само чашата за вода остава до края на вечерята.
  18. Чинийката за хляб е горе вляво.
  19. След храна салфетката се оставя вдясно до чинията.
  20. Подайте наведнъж всички подправки.
  21. Не отказвайте предложена храна, ако сте гост в чужбина.
  22. За морските деликатеси трябват специални прибори.
  23. Суши може да се яде с ръце.
  24. Листата на артишока се отделят с пръсти.
  25. Не пушете по време на хранене.
  26. Домакинът пръв става от масата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите вие?